Annons

"Vi kan inte göra det arbete vi ska"

Kommunalrådet Patrick Ståhlgrens (M) besked i kommunfullmäktige var en tydlig signal till vårdpersonalen: ”Ni kan inte räkna med någon jultomte som kommer med pengar!” Då går Stina Steinwall i taket. – Det där är förnedrande och kränkande, säger hon.
Tingsryd • Publicerad 3 juni 2014
Antonia Hultquist: -Uppgifterna för hemtjänsten har ständigt ökat och med färre personal blir det mycket ­ensamarbete.
Antonia Hultquist: -Uppgifterna för hemtjänsten har ständigt ökat och med färre personal blir det mycket ­ensamarbete.Foto: 
Helen Schütz: -Utan personal kan man inte bevara kvaliteten och tryggheten i omsorgen.
Helen Schütz: -Utan personal kan man inte bevara kvaliteten och tryggheten i omsorgen.Foto: 
Undersköterskor och sjuksköterskor samlar sig för en mangrann attack mot Tingsryd kommun.
Undersköterskor och sjuksköterskor samlar sig för en mangrann attack mot Tingsryd kommun.Foto: Bernd Blankenburg
Åse Olsen är lokal ord­förande i Kommunal Sydost sektion Tingsryd:- Besparingarna tar ju aldrig slut. Så har det varit i tio, femton år nu.
Åse Olsen är lokal ord­förande i Kommunal Sydost sektion Tingsryd:- Besparingarna tar ju aldrig slut. Så har det varit i tio, femton år nu.Foto: 
Lotta Svensson: -Den kommunala värde­grunden är värdelös. Kommunen kan inte stå upp för det som orden egentligen ­betyder. Foto: Bernd Blankenburg
Lotta Svensson: -Den kommunala värde­grunden är värdelös. Kommunen kan inte stå upp för det som orden egentligen ­betyder. Foto: Bernd BlankenburgFoto: 
Lena Berglund:- När de gamla trycker på sitt trygghetslarm då kommer ingen personal. Är det trygghet?
Lena Berglund:- När de gamla trycker på sitt trygghetslarm då kommer ingen personal. Är det trygghet?Foto: 
Carina Malmkvist:-När jag tvingas jobba ensam på natten. Vem ska jag prioritera, den som har andnöd eller den som vrider sig i smärtor?
Carina Malmkvist:-När jag tvingas jobba ensam på natten. Vem ska jag prioritera, den som har andnöd eller den som vrider sig i smärtor?Foto: 

Tillsammans med många andra sjuksköterskor och undersköterskor har hon reagerat på att nödvändiga pengar till äldreomsorg och hemtjänst beskrivs som ett slags julklapp från tomten.

Danjela Borojevic anser inte att politikerna ska skylla på utebliven jultomte för att det saknas tillräckligt med pengar till vård och omsorg.

Annons

– Att ta fram de pengar som behövs är politikernas jobb och ansvar. De får betalt för att sköta ekonomin.

Socialnämndens besparingar för innevarande år och för år 2015 summeras redan till nära 15 miljoner kronor. Minskningar av personalen är redan beslutade.

– Det här är farligt eftersom vi snart inte har någon kvalitet kvar inom omsorgen på grund av alla neddragningar. Vi från personalen kan helt enkelt inte göra det arbetet vi vill göra. Det betyder stress och risken att vi går in i väggen. Hur rimmar det med att politiker budgeterar för lägre sjukfrånvaron, undrar Helen Schütz.

Sjuksköterskan Carina Malmkvist ser ideliga besparingar som en fara för personal och brukare. Hennes bekymmer är att hon riskerar att bli ensam på nattskiftet.

– När jag tvingas jobba ensam på natten, vem ska jag prioritera, den som har andnöd eller den som vrider sig i smärtor?

Hon tycker att politikerna måste se verkligheten. Det behövs pengar till vården.

– Politikerna pratar ständigt om att personalen ska vara delaktiga. Ja, visst vill vi vara delaktiga men vi vill ha delaktighet steget före. Det vill säga innan politikerna beslutar om neddragningar och sedan kommer till oss för att vi ska hjälpa lösa problemen, säger Carina Malmkvist.

Ordföranden i Kommunals lokala sektion Åse Olsen kan inte förstå var det ska finnas utrymme för ytterligare besparingar.

– Besparingarna tar ju aldrig slut. Så har det varit i tio, femton år nu. Jämfört med andra liknande kommuner är kostnaderna i Tingsryd redan bland de lägsta. Men nu ska vi bli ännu billigare. Hur går det ihop?

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons