Annons

"Vi ska bli en av Sveriges modernaste landsbygdskommuner”

Det började i arbetarrörelsens organisation Unga Örnar på 1980-talet. Via flytten från Kyrkhult till Tingsryds kommun och fackligt arbete blev det slutligen politik på största allvar för Mikael Jeansson. Han har fått förnyat förtroende och är återigen förstanamnet på Socialdemokraternas valsedel.
Publicerad 4 augusti 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018

Tingsryd

Det har snart gått fyra år sedan Mikael Jeansson (S) fick posten som kommunstyrelsens ordförande. Sedan dess har många beslut fattats, inte minst inom besparingsprogrammet Hållbar ekonomi. Det är också delar av paketet som Mikael Jeansson flera gånger återkommer till under intervjun, både när vi pratar om mandatperiodens tuffaste utmaningar och om det han är mest stolt över att ha åstadkommit under de gångna åren.

Annons

Men vi tar det från början. Mikael Jeansson bodde sina första 12 år i Stenungsund med föräldrar och en tre år yngre syster. I samband med föräldrarnas separation flyttade han sedan till Kyrkhult i Blekinge län. Hans mamma kom från arbetarklassen och pappan från borgerligt håll. Även om politik diskuterades ibland så kan man inte säga att det är hemifrån han har fått det politiska intresset, menar han.

– Diskuterade vi politik hemma så var det nog pappa och jag i så fall. Vi har alltid haft olika åsikter men det var ändå diskussioner med respekt.

In i det politiska rummet kom han tidigt, men då inte för partipolitiken som sådan.

– Det började nog med Unga Örnar redan i mopedåldern, men då var det inte organiserat utan då handlade det om någonstans att hänga. Sedan kom jag in i SSU ganska tidigt. Vi behövde ha en fritidsgård i Kyrkhult och det var människor runt omkring mig i det sammanhanget som var engagerade. Jag träffade min fru inom Unga örnar, hon var deltagare och jag var ledare.

Till Tingsryds kommun flyttade han och hustrun år 1988, först till Ryd och sedan till Urshult.

– Jag jobbade inom skogen och det var den som fick oss flytta hit. Jag blev uppsagd och började jobba med att söka upp arbetslösa LO-medlemmar och där blev det också lite politiskt.

I början på 1990-talet satt han bland annat i dåvarande barn- och utbildningsnämnden och som ersättare i miljö- och byggnämnden. Han bytte yrkesbana och jobbade inom missbruksvården på Strömsborg och fick två barn i mitten av 1990-talet. År 2000 började han studera missbruksvård på universitetet. Det var också i den vevan det blev socialdemokratisk politik på allvar.

– Man kan säga att det blev allvar år 2002. Då fick jag förfrågan om att gå in mer i politiken och tvingades ta ställning till om jag skulle fortsätta plugga halvtid i ett år till, jobba och samtidigt ha politiken. Men barnen var förhållandevis små då och jag bestämde mig för att hoppa av plugget och fortsätta med politiken, säger han och fortsätter sedan:

– Jag har aldrig ångrat det även om jag ibland har känt att jag skulle ha velat ha en examen.

På senare år har han arbetat som kurator i Lessebo kommun, en tjänst som han har varit tjänstledig från sedan han tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i samband med valet år 2014.

Annons

Vad får dig att vilja arbeta politiskt?

– Det är möjligheten att vara med och påverka.

Vad vill du göra i kommunen framöver?

– Jag vill förbättra välfärden och det är det jag anser är grunden i kommunal verksamhet. Jag tycker att vi har gjort det den senaste mandatperioden, men jag vill fortsätta det arbetet. Skapa välstånd för både de som fötts här och de som har flyttat hit eller flytt hit. Alla, oavsett läggning, intressen, bakgrund ska känna sig delaktiga och att de har möjlighet att påverka. Det är floskelvarning, men det är så det är.

Vad skiljer Socialdemokraterna från andra partier i kommunen?

– Det är nog att det här med skattefinansierad välfärd. Det ska gå till det offentliga, ingen privatisering. Den är viktig. Jag tycker att vi har synts för vår politik ganska mycket i Tingsryd, säger han även om han medger att vallöftet om en multisportarena inte är ett typiskt S-löfte.

– Men det finns flera dimensioner av välfärd.

Vilket beslut är du mest stolt över 2014-2018?

– Egentligen inte något specifikt beslut utan snarare att vi har fört över väldigt mycket pengar till omsorgen. Vi har fått ordning på kommunens ekonomi, men det är ett paket i det. Vi har kommit tillrätta med ständiga underskott inom omsorgen. Det finns nog en framtidstro där i dag tror jag.

Vad har ditt parti för vision för Tingsryds kommun?

Annons

– Genom att stärka välfärden så ska vi bli en av Sveriges modernaste landsbygdskommuner. Det är något att leva upp till och jag tror att det finns förutsättningar. Men jag tror att fler måste våga ställa sig bakom det.

Emelie HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons