Annons

Wasaskolan kan bli friskola

Ordning och reda i de kommunala finanserna utan skattehöjning. Men moderaterna vill mera än så. Att göra gymnasiet Wasaskolan till en friskola är ett alternativ i deras kommunala handlingsprogram.
Tingsryd • Publicerad 30 augusti 2010
alternativ En friskola inom Wasaskolans väggar kan vara ett lämpligt framtida alternativ för moderaterna i Tingsryd: från vänster Inge Strandberg, Kenneth Görtz, Arne Karlsson och Birgitta S Hörberg. Foto: Bernd Blankenburg
alternativ En friskola inom Wasaskolans väggar kan vara ett lämpligt framtida alternativ för moderaterna i Tingsryd: från vänster Inge Strandberg, Kenneth Görtz, Arne Karlsson och Birgitta S Hörberg. Foto: Bernd BlankenburgFoto: Bernd Blankenburg

– Vi ser välvilligt på att friskolor etablerar sig inom kommunen, säger moderaterna men understryker att varje friskola måste vara godkänd av Skolverket med rätt att få kommunal skolpeng.

Men annars är det fritt fram. Själva kan moderaterna tänka sig att Tingsryds gymnasium Wasaskolan drivs som en friskola.

Annons

– Vi är inte främmande för någonting. En friskola inom Wasaskolans väggar med någon specialinriktning kan vara ett lämpligt framtida alternativ, säger Inge Strandberg och kan tänka sig att delar av eller hela gymnasieutbildningen drivs som friskola.

Med minskande elevunderlag måste hur som helt något hända. Wasaskolan kan inte drivas med för få elever. Nytänkande ska öka skolans attraktionskraft så att grundskolans nior hellre väljer Wasaskolan än utbildningar på andra orter.

Kommunalrådet Arne Karlsson viftar med partiets handlingsprogram.

– Vi har ett starkt näringsliv i vår kommun. Här ser vi möjligheter att tillsammans med företagare starta en lokal entreprenörsutbildning. Utbildad personal från företag kan bli ämneslärare tack vara sina specialkunskaper, säger han.

Han och partikamraterna kan också tänka sig att låta elever med lite extra studiebegåvning få gå avancerade kurser i till exempel matematik eller fysik. Elitelever alltså.

– Och den tanken har vi haft innan utbildningsminister Jan Björklund föreslog elitklasser. Vi vet inte hur elitklasser kan fungera i praktiken men vi moderater vill ändå uppmärksamma den möjligheten, säger Arne Karlsson.

Inför valet 2006 kunde den borgerliga alliansen uppträda som en trehjuling. En allians utan centern. Inför årets val kör alla de borgerliga partierna sitt eget race.

Främst moderaterna och centern kör ett stenhårt lopp om vem av de två som ska bli störst inom alliansen och ha det tyngsta ordet.

Moderaterna framhäver att ”ett ansvarsfullt och framsynt ledarskap” är det bästa för Tingsryds kommun. Liksom alla andra partier vill de kommunen och dess invånare väl, förstås.

Moderaternas huvudrecept för att göra god ännu bättre sammanfattar de i två ord: frihet och ansvar.

”En friskola inom Wasaskolans vägar med någon specialinriktning kan vara ett lämpligt framtida alternativ.”

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons