Annons
Nyheter

250 meter höga vindmöllor på gång

Världens största vindmölla snurrar på så bra att kraftverk upp till en kvarts kilometer höga kan bli vanliga i framtiden. De väntas få effekter på uppemot 20 megawatt, men kanske bli bara marginellt dyrare än dagens snurror.(TT)
Publicerad 9 augusti 2015

Vindmöllor byggs i dag ofta 50-100 meter höga, men Vestas-Mitsubishis 8 megawatt-torn på den danska testanläggningen Østerild i Thy är i rekordformat - 220 meter hög. Den ska börja tjänstgöra på riktigt i Storbritannien i höst.

””

Den som eventuellt oroas av att få "monstermöllor" som granne kan lugnas med att de kring 80 meter långa vingarna mest är tänkta att snurra på anläggningar ute till havs.

Annons

Om vindmöllorna blir 250 meter höga sträcker de sig bra mycket högre än Sveriges högsta byggnad, Turning Torso i Malmö, som är 190 meter.

Danmark är en stormakt på vindkraftsområdet, och har ett mål om att vinden ska stå för halva landets energiförsörjning 2020. Framstegen avspeglas i tillverkaren Vestas aktiekurs, som har fördubblats sedan i oktober förra året till kring 380 danska kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons