Annons
Nyheter

Abe pratar fossilsatsning på G7-möte

Japan bygger visserligen solpaneler för glatta livet, men satsar ännu hårdare på kol och annan fossil energi. Premiärminister Shinzo Abe kan få svårt att förklara sig på G7-mötet i Tyskland. EU har som mål att sänka koldioxidutsläppen med 35 procent från 2005 till 2025, och USA ligger på 26-28 procent.(TT)
Publicerad 6 juni 2015

EU har som mål att sänka koldioxidutsläppen med 35 procent från 2005 till 2025, och USA ligger på 26-28 procent. Japan nöjer sig med minus 26 procent från 2013 till 2030, årtal som gör målet lättare att uppfylla.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att Abe ska förklara sig när han beskriver Japans energi- och miljöpolitik vid stormaktsklubben G7:s toppmöte på Schloss Elmau i Tyskland söndag-måndag. Värdinnan, förbundskansler Angela Merkel, har signalerat att hon på sikt vill utlova nollutsläpp för Tyskland.

Annons

Tiotals kolverk

Landet har det gemensamt med Japan att man storsatsar på solenergi, men det är från låga nivåer och räcker än så länge inte för att ersätta kärnkraften. Därför bygger Japan nu tiotals kolkraftverk, vilket av miljöexperter döms ut som både smutsigt och ekonomiskt riskabelt.

””

Sista fossilen

Tomas Kåberger, svensken som leder JREF (Japan Renewable Energy Foundation), håller med.

””

Representanter för världens tredje största ekonomi, efter USA och Kina, hänvisar till att Japan är i en speciell situation. Efter Fukushimakatastrofen 2011 stängdes brådstörtat landets 43 atomreaktorer, och ännu har ingen kunnat återstartas. Och till skillnad från exempelvis Tyskland, som helt vill lägga ned kärnkraften, kan Japan inte förlita sig på grannländers energiproduktion om det kniper.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons