Annons
Nyheter

Pressad AF-chef tror jobbmål möjligt

Inte omöjligt, men det krävs stora politiska förändringar för att nå regeringens arbetslöshetsmål. Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg försvarar i en TT-intervju sin myndighet som pressas av sviktande förtroende.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Regeringens arbetslöshetsmål är väldigt utmanande, men inte omöjligt, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

””

Viktigaste är, enligt Sjöberg, att satsa på utbyggnad av den reguljära utbildningen som högskola och komvux, men även arbetsmarknadsutbildning. Han tillägger också att framväxten av enkla jobb måste fortsätta. Rut-avdraget för hushållsnära tjänster är en bra reform enligt honom.

Annons

Sänkta löner

Regeringens arbetslöshetsmål innebär att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. I dag är arbetslösheten 6,7 procent och många bedömare anser att den måste ned till runt 4,5 procent för att målet ska nås.

Att komma ned till fyra procent skulle kräva stora förändringar, som skulle kunna innebära svåra målkonflikter.

””

När Sjöberg landade i Almedalen kom nya bottensiffror - förtroendet för Arbetsförmedlingen är kört i botten. Och myndigheten får mycket pisk, från alla håll, inklusive regeringen, men framför allt från Företagarsverige, för att inte kunna matcha jobben med de arbetslösa.

Pekar på två saker

Mikael Sjöberg tycker dock att myndigheten har kommit en bra bit på väg i reformeringen.

TT: Hur syns det?

””
””

Trots det har Arbetsförmedlingen alltså nått en ny bottennivå.

””

Inte dela upp

Han pekar på förmedlingens två huvuduppgifter i dag, dels det traditionella att förmedla jobb, dels att rusta människor som står långt från arbetsmarknaden, varav merparten nu handlar om alla nytillkomna svenskar.

Annons

Men att Arbetsförmedlingen skulle släppa det ena benet och låta den privata marknaden sköta jobbförmedlingen tillbakavisar Sjöberg bestämt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons