Annons
Nyheter

Bäddat för handelskrig mellan EU och USA

Risken för handelskrig mellan EU och USA har ökat markant. Experter räknar med att president Donald Trump avfyrar första salvan med tullar på stål och aluminium.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

Risken för att Trumpregeringen förverkligar hotet om tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent anses ha ökat på senare dagar. Inte minst sedan frihandelsförespråkaren Gary Cohn efter ett drygt år på posten har avgått som ekonomirådgivare i Vita huset.

Inom kort väntas Trump presentera mer detaljer.

””
Annons

Dollarn faller och oron sprider sig från valutamarknaden ut på världens börser.

””

Bourbon och apelsinjuice

EU-kommissionen, som flaggat för att Trumps nya tullar kommer att anmälas till Världshandelsorganisationen WTO, laddar samtidigt upp för motåtgärder. En lista på varor från USA som kan få höjda tullar har läckt ut. Den visar att EU med tullar vill skydda EU-företag från inflöden av billigt stål, om nya USA-tullar vrider om handelsströmmarna. Samtidigt planeras strafftullar på amerikanska varor, bland annat bourbon, jeans, apelsinjuice, motorcyklar och tobaksvaror.

Advokat Mattias Hedwall, partner i advokatbyrån Baker McKenzie och expert på handelsrättsliga frågor, har också som huvudscenario att Trump gör verklighet av tullhotet. Han och Sanctuary räknar även med att EU slår tillbaka.

TT: Då kanske Trump kommer med ännu mer?

””

Under en presskonferens med statsminister Stefan Löfven i Washington i onsdags brännmärkte Trump återigen den stora obalansen i handeln mellan EU och USA som orättvis och krävde bättre villkor för USA.

Ingen TTIP-invit

Både Hedwall eller Sanctuary har svårt att peka ut exakt vad det är Trump ser som orättvist.

””
””

Han påminner om att import i regel ger såväl konsumentvinster i form av billigare varor och konkurrensfördelar för inhemska tillverkningsföretag i mottagarlandet.

Trump har även använt hotet om stål- och aluminiumtullar för att pressa Kanada och Mexiko till ett nytt nordamerikanskt handelsavtal, Nafta. Trumps krav på bättre EU-villkor ska enligt Hedwall dock inte ses som någon invit till förhandlingar om ett transatlantiskt handelsavtal, som det bordlagda TTIP-avtalet.

””
Annons

Målet är enligt Hedwall snarare att påverka handelsvillkoren inom vissa specifika områden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons