Annons
Nyheter

Bank of England höjer räntan

Englands centralbank höjer styrräntan från 0,5 procent till 0,75 procent och signalerar samtidigt att ytterligare höjningar inte är att vänta med tanke på osäkerheten kring Brexit.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

Englands centralbank höjer styrräntan från 0,5 procent till 0,75 procent och signalerar samtidigt att ytterligare höjningar inte är att vänta med tanke på osäkerheten kring Brexit.

De nio ledamöterna var överraskande eniga om beslutet att höja räntan från bottennivån på 0,5 procent på vilken den legat sedan britterna röstade för ett utträde ur EU.

Annons

Ledamöterna motiverade höjningen med att tillväxten visserligen går långsammare än före Brexitbeslutet, men att den nästan är uppe i maxfart. Bank of England förutspår även en större inhemsk efterfrågan.

Höjningen går i linje med förväntningarna. Enligt ett Reutersenkät förväntade sig sju av nio tillfrågade analytiker en höjning.

Vidare flaggar centralbanken för en långsam höjning av räntan. Banken förväntar sig att inflationen kommer att ligga strax över tvåprocentsmålet under de närmaste åren.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons