Annons
Nyheter

Bitcoin tar ännu ett steg in i finrummet

Kryptovalutan bitcoin debuterar på söndagen på CBOE (Chicago Board Options Exchange), en amerikansk börs för optionshandel. Konkurrenten CME väntas följa efter i nästa vecka.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Chicago Board Options Exchange grundades 1974 och är världens äldsta och en av de största börserna för handel med optioner, och lanseringen ses som en milstolpe för valutan.

Handeln med bitcoin på de två börserna har möjliggjorts sedan kontrollorganet CFTC, som har som uppgift att bevaka finansmarknaden, gett grönt ljus den 1 december. Samtidigt varnar man för de höga riskerna och instabiliteten med valutan. Handeln har hittills skett på virtuella, oreglerade marknadsplatser.

Annons

CFTC har kritiserats för att ha hastat igenom beslutet, utan att ha övervägt riskerna tillräckligt noga. Av de större investmentbankerna är det bara Goldman Sachs och ABN Amro som förmedlar handel i bitcoin, medan de andra avvaktar.

Förväntningarna inför introduktionen har fått bitcoinens värde att rusa, som mest var valutan uppe i 16 777 dollar i torsdags.

Handeln har ökat explosionsartat på sistone, men också lett till varningar i takt med att den gör sitt intåg i finansbranschens finrum. Den svenska riksbankschefen Stefan Ingves sade i veckan till Dagens Nyheter att bitcoin inte är pengar i Riksbankens mening "utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons