Annons
Nyheter

Bolund: Hushållsskulder en utmaning

Hushållens höga och växande skuldberg är en fortsatt risk i finanssystemet, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Men något behov av akuta åtgärder finns inte.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Konjunkturen är stark och motståndskraften i finanssystemet är god, slår Per Bolund fast vid årets första möte i Finansiella stabilitetsrådet, där cheferna för Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden träffar ansvarig minister för att diskutera finansiell stabilitet.

””

En första genomgripande utvärdering av det skärpta amorteringskrav för högt belånade hushåll som Finansinspektionen (FI) införde i mars dröjer dock till nästa år, enligt Per Bolund. Och fram tills den är klar är det inte aktuellt att komma med nya åtgärder.

””
Annons

På mötet diskuterades även hur samarbetet mellan svenska och europeiska tillsynsmyndigheter påverkas av att Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors.

För att genomföra flytten krävs först att Europeiska centralbanken (ECB) beviljar en licens, varpå fusionen som möjliggör flytten även ska godkännas av Finansinspektionen (FI) i Stockholm. ECB:s besked om licens väntas i sommar och FI:s besked väntas under årets tredje kvartal.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons