Annons
Nyheter

Bostadsutvecklare går på knäna

Bostadsutvecklare i storstäderna går på knäna efter höstens prisfall på bostäder. Många kommer att gå omkull, styckas eller köpas upp, tror experter. Det kan också bli kraftigt minskat byggande.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Jätteförluster från felsatsningar på exklusiva bostadsrätter under åren av byggyra ska nu absorberas i de ofta högt belånade bostadsutvecklarna.

””

En del kommer försvinna

Annons

Omställningen är redan i full gång. Bostadsutvecklaren Oscar Properties har sålt av flera projekt och fastighetsbolaget Wallenstam har omvandlat bostadsrättsprojekt till hyresrättsbyggen. Senast i veckan stod det också klart att kristyngda Tobin Properties, vars aktie sedan årsskiftet tappat två tredjedelar av sitt värde, räddas av fastighetsbolaget Klövern.

””

Fast någon djupare kris tror han inte på. Konjunkturen är stark, räntorna låga, befolkningen växer och sysselsättningen är hög.

””

Normalisering eller mjuklandning

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges byggindustrier, gör samma bedömning.

””

Både Borg och Wellhagen tonar ned risken för att problemen fortplantar sig ut i banker eller bland investerare. Och de beskriver nedgången på bostadspriserna under hösten som en normalisering eller en mjuklandning efter år av överhettning, med långsiktigt ohållbara prislyft.

En kraftig nedgång för byggandet ligger dock i farans riktning. Boverket räknar med en inbromsning till 73 500 byggstarter 2018, en nedgång från årets 76 000.

””

Behöver någonstans att bo

Wellhagen, som inte räknar in ombyggnationer, tror att det blir en nedgång från 73 000 i år till 65 000 nästa år.

Långsiktigt är Wellhagen mest orolig för tillgång till mark, finansieringsmöjligheter, infrastruktur och kompetent personal till byggsektorn. Efterfrågan på bostäder tror han kommer tillbaka.

””

Wellhagen tillägger att han på sikt även hoppas på en blocköverskridande uppgörelse om avregleringar på hyresmarknaden, ränteavdraget, reavinstskatten och fastighetsskatten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons