Annons
Nyheter

Colombia köper mark till jordlösa

Colombias regering tänker köpa mark av privata fastighetsägare och dela ut den till fattiga, när man lyckas sätta punkt för 50 år av inbördeskrig. Jordbruksminister Aurelio Iragorri ger beskedet i en intervju med tidningen El Tiempo.(TT)
Publicerad 2 augusti 2015

Colombias regering tänker köpa mark av privata fastighetsägare och dela ut den till fattiga, när man lyckas sätta punkt för 50 år av inbördeskrig. Jordbruksminister Aurelio Iragorri ger beskedet i en intervju med tidningen El Tiempo.

Planen har att göra med konfliktens rötter: kriget började med jordlösa lantbrukares revolt, i ett land med enorma klyftor mellan rik och fattig.

Annons

Regeringen har fört fredsförhandlingar med vänstergerillan Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) sedan 2012, men en slutgiltig lösning har ännu inte uppnåtts.

Över 200 000 människor beräknas ha dött i konflikten och cirka sex miljoner människor har varit tvungna att lämna sina hem.

Idén är att skapa en "markbank" för de mest behövande och ta odlingsmark som inte används i bruk. Det talas om en miljon hektar odlingsbar mark som ligger i träda.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons