Annons
Nyheter

Trögt halvår för modehandeln

Kläd- och skobutiker har haft ett tufft första halvår 2017. Mindre aktörer löper risk att duka under, bedömer Svensk Handels expert, som ser pessimistiskt på framtiden. Butiksförsäljningen av kläder minskade med 1,7 procent i juni, jämfört med samma månad förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.(TT)
Publicerad 11 juli 2017

Butiksförsäljningen av kläder minskade med 1,7 procent i juni, jämfört med samma månad förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil. Skobutikernas försäljning backade också och var ner 1,6 procent.

Det är en fortsättning på den trend som rått under hela året. Under första halvåret har försäljningen av kläder i fackhandeln minskat med drygt två procent och skoförsäljningen nära tre procent.

””
Annons

Vädret är också en faktor som klädjätten H&M, som inte ingår i Stilindex, lyft flera gånger.

Förutspår konkurser

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, tecknar en ganska pessimistisk bild av läget för modehandelns butiker, som får hård konkurrens av aktörer på nätet.

””
””

Sandström nämner några exempel på företag som haft motvind på senare tid. I vintras gick Dea Axelsson med 30 butiker i konkurs, men togs sedan över av Mellby gård som driver kedjan Flash. Indiska har nyligen genomgått en rekonstruktion.

””

Småorter svårast

Han pekar på en analys från HUI Research som visar på att det är butiker i små och medelstora städer som kommer att ha det svårast.

””

Men RNB:s Magnus Håkansson har en betydligt ljusare bild av framtiden för branschen som helhet.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons