Annons
Nyheter

Dålig pengakoll hos vart fjärde barn

Många barn vet inte vad ett mjölkpaket kostar. Inte heller att streamingtjänster har månadsavgifter, visar en ny studie. Privatekonomen Ingela Gabrielsson tipsar om hur föräldrar kan få barn att bättre förstå värdet av pengar.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

Barn må vara rika på fantasi, men de är desto mindre bemedlade i sina kunskaper om pengar och ekonomi, visar en undersökning från bolaget Veckopengen, där mer än 1 000 barn mellan 5-17 år har tillfrågats.

I studien svarade vart fjärde barn, utifrån en svarsgrupp mellan 8-15 år, att de inte kan ange priset för ett mjölkpaket.

Annons

Samtidigt har vart femte barn mellan 10-15 år svårt att uppskatta värdet på digitala produkter som datorspel och mobilappar.

Tips på pengakoll

Men det finns sätt att lära barn om "dolda" värden i abonnemang och surf, enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

””

Om barnet får fickpengar kan en del av detta gå till de abonnemang som används, tillägger Gabrielsson.

””

Teknisk övergång

Hon tycker att det är särskilt viktigt att barn förstår sig på kostnader i det digitala området. Detta eftersom vi nu genomgår en teknisk övergång, där barnen står i ett gränsland mellan kontanter och digitala pengar.

””

När de växer upp utan att se mynt och sedlar kan barnen ha det svårare att förhålla sig till pengar i framtiden, tror Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons