Annons
Nyheter

Ekonomer kritiserar skatteparadis

300 av världens ledande ekonomer skriver i ett öppet brev till världsledarna att skatteparadis inte är till någon nytta.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

"Även om en del rika individer och företag tveklöst tjänar på dem, så sker det på bekostnad av andra, och bidrar därför till en ökad ojämlikhet", skriver de i brevet, som koordinerats av hjälporganisationen Oxfam.

Ekonomerna hänvisar till Panamadokumenten, som visar att skatteparadis bidrar till korruption och underminerar länders möjlighet att få in den skatt de har rätt till och att fattiga länder drabbas hårdast.

Annons

Brevet skickas inför torsdagens toppmöte i Storbritannien mot korruption, där ledare från många länder och tunga ekonomiska aktörer som Internationella valutafonden och Världsbanken deltar.

Bland dem som undertecknat brevet finns Nora Lustig, Thomas Piketty och Angus Deaton, som förra året belönades med Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Ekonomerna anser att Storbritannien kan ta på sig ledartröjan när det gäller att få ett slut på skatteparadisen eftersom de kontrollerar en tredjedel av dem, exempelvis Brittiska Jungfruöarna.

Även om ekonomerna är oense om skattenivåer, så är de överens om att territorier som tillåter att tillgångar göms undan i skalbolag skadar den globala ekonomin.

Nya avtal för öppenhet behövs. Att ta sig an skatteparadisen är inte lätt och det finns starka krafter som verkar för ett status quo, skriver de.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons