Annons
Nyheter

EU ger grönt ljus för grekisk budget

Efter åtta års impopulära åtstramningar med höjda skatter och nedskärningar för grekerna får landets budget grönt ljus från EU.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Efter åtta års impopulära åtstramningar med höjda skatter och nedskärningar för grekerna får landets budget grönt ljus från EU. Den bryter inte längre mot EU:s regler och EU-kommissionen rekommenderar att Grekland ska plockas bort från svarta listan över länder som ska ha särskild övervakning av sina offentliga finanser. EU:s regelverk kräver att ländernas budgetunderskott inte är högre än tre procent av BNP.

"Det här är följden av de stora ansträngningar som Grekland gjort de senaste åren för att stärka sina offentliga finanser, samt av framgångarna med stödprogrammen" sade EU-kommissionen i ett uttalande.

Annons

Enligt kommissionens siffror har Grekland vänt sitt budgetunderskott från minus 15 procent 2009 till ett överskott på 0,7 procent förra året.

När finanskrisen var som djupast 2010 så var 24 av EU:s 28 medlemsländer på svarta listan. Om Grekland nu plockas bort återstår bara Frankrike, Spanien och Storbritannien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons