Annons
Nyheter

EU-Kanada-avtal börjar tillämpas i september

Frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (Ceta) träder provisoriskt i kraft den 21 september. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har kommit överens om datumet, i avvaktan på ett slutligt godkännande från parlamenten i samtliga EU-länder.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

Frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (Ceta) träder provisoriskt i kraft den 21 september. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har kommit överens om datumet, i avvaktan på ett slutligt godkännande från parlamenten i samtliga EU-länder. Detta är en process som kan ta flera år.

"Från 21 september kommer 98 % av Ceta att tillämpas, vilket skapar fler jobb för människor & fler möjligheter för affärer" twittrade Trudeau efter mötet med Juncker under G20-mötet i Hamburg.

Annons

Enligt de två ledarnas gemensamma uttalande är datumet satt för att ge tid åt nödvändiga förberedelser. En EU-diplomat sade i juni att det fortfarande återstår flera detaljer att reda ut, bland annat hanteringen av importkvoter för ost.

Enligt Bryssel kommer avtalet, när det trätt i kraft, att avskaffa 99 procent av alla tullavgifter mellan EU och Kanada, vilket väntas öka handelsutbytet med det nordamerikanska landet med runt 25 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons