Annons
Nyheter

Bilar till EU och ost till Japan

EU och Japan har träffat en politisk överenskommelse om att ingå ett frihandelsavtal, skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på Twitter. Malmström och den japanske utrikesministern Fumio Kishida rekommenderar ledarna att säga ja i morgon. På Twitter skriver Malmström:(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Malmström och den japanske utrikesministern Fumio Kishida rekommenderar ledarna att säga ja i morgon. På Twitter skriver Malmström:

"Avtalet ska slopa nästan alla tullavgifter mellan Japan och EU, vilket innebär att EU-länderna sparar betydande summor i sin export. EU förväntar sig att exporten till Japan ska öka i och med avtalet."

Annons

Abe besöker Bryssel

Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Bryssel på torsdagen och förväntas då formellt underteckna avtalet tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Förhandlingarna om avtalet inleddes redan 2013 men lades på is eftersom Japan ville fokusera på att ratificeringen av handelsavtalet TTP. TTP försvagades emellertid allvarligt när den då helt nytillträdde Donald Trump meddelade att USA skulle lämna avtalet.

Att handelsavtalet mellan EU och Japan nu presenteras i anslutning till att Trump medverkar på sitt första G20-möte kan ses som en politisk pik mot den amerikanske presidentens protektionistiska agenda.

Bilar och ost

Frihandelsavtalet kommer att bli ett av de mest omfattande någonsin. EU förväntas öppna sin inre marknad för den japanska fordonsindustrin, medan Japan i gengäld ska slopa införselskatten på ost och andra mejeriprodukter från unionen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons