Annons
Nyheter

EU-oro över USA inför handelsmöte

USA oroar EU:s handelsbas Cecilia Malmström inför nästa veckas stora handelsmöte i Argentina. Samtidigt hoppas hon på snara genombrott för en rad stora EU-avtal, bland annat med länderna i Mercosur. - Det vore fantastiskt bra.(TT)
Publicerad 8 december 2017
””
””

Att miljöorganisationen Greenpeace i torsdags anklagade kommissionen för bristande öppenhet i Mercosur-samtalen tar hon inte särskilt hårt på.

””

WTO-möte

Annons

Avtalet med Mercosur är ett av flera tunga avtal som handelskommissionären hoppas avsluta inom kort. Med Japan blev allt klart på fredagen och även med Mexiko finns hopp om ett snabbt slut.

Mindre ljust ser det ut vad gäller själva WTO-mötet där EU har tryckt på för att underlätta e-handel och få bort vad man anser vara vissa skadliga subventioner inom jordbruk och fiske.

Om det verkligen blir några beslut är dock osäkert - inte minst på grund av stor oklarhet kring USA, vars nya administration uttalat stor skepsis till hela WTO-arbetet.

””

Tyst om TTIP

Ännu större oro kring USA gäller det faktum att landet också blockerar tillsättandet av nya domare i WTO:s skiljedomssystem, vilket riskerar att skapa ett krisläge i vår.

””

Kring EU:s gamla förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA - det omtalade TTIP - är dessutom läget helt låst.

””

Ingen valkampanj?

Själv har Cecilia Malmström nu avverkat tre av fem år under sin andra mandatperiod som EU-kommissionär. Men vad hon ska göra sedan är inget hon grubblar över.

””

TT: Du har inga planer på att hoppa på den svenska valkampanjen nästa år?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons