Annons
Nyheter

Experter spår sänkt ränta

I dag klockan 9. 30 väntas Riksbankens chef Stefan Ingves meddela att räntan sänks - igen. Experternas tips är 0,10 procentenheter till ett nytt bottenrekord på minus 0,45 procent. Slår prognosen in väntar högre kostnader för bankerna. Men hushållen kommer sannolikt inte att märka någon skillnad.(TT)
Publicerad 11 februari 2016

Slår prognosen in väntar högre kostnader för bankerna. Men hushållen kommer sannolikt inte att märka någon skillnad.

12 av 18 tillfrågade experter i en enkät från Reuters tror på en sänkning, de flesta gissar på en förändring med 0,10 procentenheter. Swedbanks huvudscenario säger 0,15. Räntan skulle i så fall bli minus 0,5 procent.

Annons

Den senaste tiden har kronan försvagats. En euro kostar cirka 30 öre mer än vid årsskifte. Det är också oroligt på världens börser och inflationen i början av året har varit högre än vad Riksbanken räknat med.

Hur påverkar då en räntesänkning hushållen? Inte särskilt mycket, är ekonomernas bedömning eftersom räntorna redan är låga och det är väldigt osannolikt att bankerna kommer att ta betalt av hushållen för att de ska ha pengar på sina sparkonton. Dessutom har marknaden redan räknat in sänkt ränta i sina kalkyler så kronan och marknadsräntorna lär inte påverkas i någon större utsträckning heller.

Kostnaderna för bankerna stiger däremot, när de får betala ännu mer för att sätta in pengar hos Riksbanken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons