Annons
Nyheter

Extremtorka tvingar bönder till slakt

Bristen på nederbörd gör landets jordbrukare nervösa. Vissa spannmålsgrödor är fullständigt uttorkade och köttbönder kan tvingas till slakt. - Det handlar om miljarder som går förlorade, säger Lennart Nilsson på Lantbrukarnas riksförbund.(TT)
Publicerad 9 juni 2018

Maj månad blev torrare än på länge och i flera kommuner råder bevattningsförbud. Många bönder har redan drabbats av skördar som torkat bort och oron för inkomstbortfall är stor.

Men det är inte bara spannmålsproducenterna som drabbas, utan även köttbönderna. Förstaskörden på vallar levererade volymer under det normala och återväxten är dålig - det ser inte ut att växa något nytt.

””
Annons

Foderbrist

Fjolårets skördar ledde till små lager av foder och nu kan årets torka landa i foderbrist och i värsta fall nödslakt.

””

Lennart Nilsson, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Växtodling, beskriver vädersituationen som "extrem".

””

Stora intäktsbortfall

Torkan 1992 bidrog med ett intäktsbortfall på tre miljarder kronor för jordbrukssektorn, enligt statistik från Jordbruksverket. Men då var maj en blötare månad - den här gången kom torkan tidigare.

””

LRF önskar att Jordbruksverket ger dispens att skörda foder på exempelvis trädesarealer och skyddszoner som för tillfället skyddas i enlighet med EU-regler.

””

Dyrt med bevattning

Jord med hög lerhalt har en bättre uthållighet, och trädgårdsföretagare som bevattnar sina grödor klarar sig också något bättre.

Jordgubbar och potatis sitter på högre värden och till skillnad från andra jordbrukare har dessa därför råd med dyra bevattningsanläggningar, hävdar Lennart Nilsson.

””

TT: Finns någon positiv sida av det hela?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons