Annons
Nyheter

Flyttskatt bromsar villaaffärer

Det säljs allt färre villor. En trolig förklaring är att äldre småhusägare har svårt att hitta mindre bostäder, enligt Lantmäteriet. Under andra kvartalet rasade antalet affärer med 17 procent jämfört med året före.(TT)
Publicerad 11 oktober 2017

Under andra kvartalet rasade antalet affärer med 17 procent jämfört med året före. Den kraftiga nedgången förklaras av att många villaköp gjordes upp innan amorteringskravet slog till sommaren 2016. Men nedgången fortsätter, under tredje kvartalet minskade antalet småhusköp med sju procent på årsbasis, enligt Lantmäteriets statistik.

””

Det handlar snarare om att många äldre har svårt att hitta en ny mindre bostad till ett ekonomiskt rimligt pris. Många tjänar på att bo kvar i det större huset eftersom en flytt till något mindre kan bli dyrare till följd av flyttskatten.

””
Annons

Så att antalet affärer faller behöver i sig inte betyda att den tidigare kraftiga prisuppgången kommit av sig. Men att det handlar om en avmattning i priserna verkar ändå vara klart, enligt Johan Bäckström.

Mest har antalet småhusaffärer minskat i Västmanlands och Värmlands län, minus 16 respektive 14 procent. I Stockholms län är nedgången elva procent.

Men det finns några regioner där affärerna ökar, Kronobergs län toppar den listan med plus åtta procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons