Annons
Nyheter

Förslag: Europeisk arbetslöshetsförsäkring

Tyskland föreslår att det instiftas en gränsöverskridande arbetslöshetsförsäkring i euroområdet. Syftet är att euroområdet bättre ska kunna motstå ekonomiska chocker.(TT)
Publicerad 9 juni 2018

Förslaget ingår i ett tänkt reformpaket som Tyskland försöker driva igenom tillsammans med Frankrike inför ett EU-toppmöte senare denna månad.

””

Om en medlem av euroområdet drabbas av en ekonomisk kris, som kan orsaka massarbetslöshet och innebära en tung börda för landets välfärdssystem, kan denna medlem låna från den gemensamma kassan, föreslår Scholz.

Annons

Jämför med USA

””

Scholz jämför med det amerikanska systemet där delstaterna har egna arbetslöshetsförsäkringar men också betalar till en nationell kassa som de kan låna av vid behov.

Tyskland stödjer också ett franskt förslag om att en skatt på transaktioner på unionens aktiemarknader skulle gå till EU centralt, om alla länder inför den.

Flera länder i euroområdet är inte förtjusta i en sådan typ av skatt men Scholz tror på en ny debatt om intäkterna är tänkta att komma unionen till godo.

Brittiskt hål

””

En dylik skatt skulle kunna dra in mellan motsvarande 50 och 70 miljarder kronor om den infördes i alla länder enligt Scholz. Det räcker inte men vore ett avsevärt bidrag, anser den tyske finansministern.

Storbritannien lämnar ett budgethål på mer än 100 miljarder kronor om året när landet går ur EU.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons