Annons
Nyheter

Fortsatt hög oljeproduktion

På fredagen väntas Opec bestämma att oljeproduktionen ska ligga kvar på samma höga nivå som hittills. Drivande är oljejätten Saudiarabien som vill hålla priset lågt för att pressa den nygamla oljenationen USA.(TT)
Publicerad 4 juni 2015
””

Ska man tro kommentarerna från kartellens oljeministrar är mötet i Wien en ren rutinsak. Oljekartellen har redan bestämt sig för att låta produktionen ligga kvar på 30 miljoner fat per dag, en nivå som tidigare i år bidrog till att pressa oljepriset till 45 dollar fatet - den lägsta nivån på sex år.

Aggressiv strategi

Annons

I dag har priset stabiliserats och ligger på 65 dollar fatet, men Opecs aggressiva strategi kvarstår. Syftet är att ta marknadsandelar av främst USA som genom hydraulisk spräckning - så kallad frackning - i dag producerar stora mängder olja, men till höga kostnader och därför vill ha ett högt oljepris.

Strategin som drivs på av Saudiarabien skapar dock spänningar inom kartellen. Mindre medlemsländer som Venezuela, Nigeria och Angola med betydligt lägre oljeproduktion än mäktiga medlemmar som Saudiarabien och Kuwait skulle behöva ett högre oljepris för att möta nationella budgetkrav.

Angolas oljeminister José Botelho de Vasconcelos sade till Reuters i tisdags att han vill att priset ska stiga till 80 dollar fatet.

””

Opec luckras upp

Det finns tecken på att Opec som kartell håller på att luckras upp, enligt Thina Margrethe Saltvedt, råvarustrateg på Nordea:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons