Annons
Nyheter

Granskning av statens Nordeaförsäljning

Riksrevisionen inleder en granskning av den svenska statens försäljning av aktier i Nordea för över 60 miljarder kronor 2011-2013. Bland annat ska en kursrabatt på 2,9 miljarder utvärderas.(TT)
Publicerad 12 mars 2018

Revisionen ska fokusera på om planeringen och genomförandet av försäljningen gick till på ett affärsmässigt sätt, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Försäljningen av den svenska statens innehav i Nordea ägde rum i tre omgångar och gjordes med en kursrabatt på sammanlagt 2,9 miljarder kronor, för att hålla uppe efterfrågan.

Annons

"Granskningen ska också bidra till att lärdomar tillvaratas inför eventuella kommande försäljningar av aktier i statligt ägda bolag", skriver Riksrevisionen.

Preliminärt siktar Riksrevisionen på att publicera granskningens resultat i november 2018.

Nordeas största ägare är sedan staten sålt sitt innehav den finländska försäkringskoncernen Sampo, med drygt en femtedel av aktierna. På en årsstämma på torsdag ska bankens ägare ta ställning till ett förslag om att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors.

Nordea har byggts upp på fyra nordiska banker - Nordbanken, Merita Bank, Unibank och Christiania bank och kreditkasse, som togs över i kölvattnet på den nordiska bankkrisen 1992.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons