Annons
Nyheter

Grekland debatterar stödpaket

Greklandsdramat fortsätter. Parlament debatterar ett tredje stödpaket för fullt och i eftermiddag träffas eurozonens finansministrar för att besluta om fortsatt ekonomiskt stöd.(TT)
Publicerad 14 augusti 2015

Debatten har pågått under hela natten inför dagens omröstning om de åtstramningar som Grekland måste genomföra för att få tillgång till det tredje stödpaketet. Paketet har stöd av oppositionen och kommer därför sannolikt att gå igenom, trots massivt motstånd.

När det grekiska parlamentet har godkänt paketet kan euroländernas finansministrar fatta sitt beslut.

Annons

Samtidigt sätter Internationella valutafonden (IMF) press på EU-kommissionen och Europeiska centralbanken att fatta beslut om skuldlättnader för Grekland. Först när sådana besked finns kommer fonden att ta ställning till om den ska bidra till det nya räddningspaketet för landet.

Kravet fördes fram av IMF:s Greklandschef Delia Velculescu efter ett möte i Aten med grekiska och europeiska tjänstemän som arbetar med räddningsplanen. Hon sade att hon ser fram emot att Greklands europeiska partner ska fatta beslut som gör att landets skulder blir "hållbara".

Tyskland har setts som en bromskloss. Men i går öppnade landets biträdande finansminister Jens Spahn för att diskutera "mjukare lånevillkor" för Grekland.

En regelrätt skuldavskrivning, så kallad "haircut", är däremot inte aktuell, förklarade Spahn i en intervju med tyska radiostationen Deutschlandfunk.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons