Annons
Nyheter

Greklands öde - dag för dag

Dag för dag: här är vägen mot ett nytt avtal med Grekland - eller en "grexit". Fredag 10 juli:(TT)
Publicerad 9 juli 2015

Fredag 10 juli:

EU-kommissionen och Europeiska centralbanken måste snabbutreda om Greklands föreslagna reformer och inbesparningar är trovärdiga och tillräckliga för att möjliggöra ett stödprogram från euroländernas stabilitetsfond, ESM. En nyckelfråga är om stödet behövs för att säkra stabiliteten i hela eurozonen.

Annons

Lördag 11 juli:

Euroländernas finansministrar samlas för att i sin roll som styrelse för ESM avgöra om förhandlingar ska inledas. Sannolikt helt avgörande för om det blir ett nödprogram eller inte. Utan nödprogram är det högst tveksamt om Europeiska centralbanken fortsätter med sitt likviditetsstöd till de grekiska bankerna.

Söndag 12 juli:

Dubbla toppmöten inplanerade, först för stats- och regeringscheferna från de 19 euroländerna, sedan för samtliga 28 EU-länder. Kan komma att ställas in om finansministrarna redan gjort klartecken. I värsta fall kan ledarna tvingas ägna mötet åt att diskutera humanitär hjälp till Grekland.

Måndag 13 juli:

Utan nödprogram riskerar Greklands banker att få slut på pengar - och därmed i praktiken tvinga fram en grexit, oavsett om landets regering vill det eller inte. För att betala statsanställda och hålla bankerna vid liv kan staten tvingas införa en nödvaluta. Förhandlingar krävs dessutom om hur landets statsskuld fortsatt ska hanteras.

Om ett stödprogram godkänts krävs å andra sidan fortfarande formella klartecken från parlamenten i bland annat Tyskland, Finland - och naturligtvis Grekland.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons