Annons
Nyheter

Gunvorchef misstänks för smuggling i Kina

En chef vid oljehandelsbolaget Gunvor Group kommer att åtalas för smuggling i Kina. Enligt Gunvor handlar det egentligen om en politisk konflikt mellan Kina och Filippinerna. Chefen för Gunvor Groups kontor i Singapore anklagas för att smugglat 1,3 miljoner ton olja från Filippinerna till Kina.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Chefen för Gunvor Groups kontor i Singapore anklagas för att smugglat 1,3 miljoner ton olja från Filippinerna till Kina. Därmed ska bolaget ha undkommit 378 miljoner yuan, närmare en halv miljard kronor, i skatt under en tvåårsperiod.

Chefen har suttit fängslad i ett år, sedan kinesiska myndigheter gjorde ett tillslag mot ett fraktfartyg i maj förra året, enligt dokument nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Annons

Gunvor, som till största delen ägs av den svenske miljardären Torbjörn Törnqvist och har sitt huvudkontor i Schweiz, anser att det handlar det om en politisk konflikt mellan Kina och Filippinerna.

Enligt bolaget är Gunvor överhuvudtaget inte skyldigt att betala skatt eftersom man inte själv importerar oljan till Kina, utan säljer den till andra importörer. "Juridiskt sett går anklagelserna inte att förstå", skriver Gunvor i ett mejl.

För en månad sedan pekades Gunvor ut i en annan smuggelhärva. Enligt en granskning som SR Ekot gjort har Gunvor köpt och sålt smuggelolja från Vitryssland, något Gunvor också förnekar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons