Annons
Nyheter

Hjärta och hjärna avgör högskoleval

Välja utbildning med hjärtat eller hjärnan? Något som verkar kul eller som garanterat ger jobb? Det är ödesfrågan för många inför högskolevalet. Vid midnatt till torsdag går anmälningstiden ut för utbildningar vid landets högskolor och universitet.(TT)
Publicerad 12 april 2015

Vid midnatt till torsdag går anmälningstiden ut för utbildningar vid landets högskolor och universitet. Ett par hundratusen ansökningar lär då ha strömmat in till Universitets- och högskolerådets hemsida. För många är det förenat med svåra kval kring att välja det som är intressant kontra vad som faktiskt också kan ge ett framtida jobb.

””
””

Såväl Saco som Arbetsförmedlingen gör kontinuerligt prognoser för framtida arbetsmöjligheter. I Sacos rapport lyfts för utsikterna 2019 fram djurskötare, receptarie och arbetsterapeut bland yrken under kategorin "liten konkurrens" - utbildningar som knappast ligger i topp när det gäller antalet ansökningar.

Annons

Att flytta eller inte

””

Historiskt sett följer heller inte söktrycket på vissa utbildningar vilka yrken som har stor brist på folk. I topp år efter år finns till exempel läkar-, psykolog- och juristprogrammen, alla yrken med i dagsläget goda arbetsmöjligheter men där också andra faktorer väger in varför de är så populära.

””

Liknande söktryck

I samband med senaste ansökningsförfarandet (till vårterminen 2015) bröts också en sju år lång trend med allt fler sökande och antagna. Enligt Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet, följer antalet ansökningar hur det ser ut på arbetsmarknaden, det vill säga svag arbetsmarknad är lika med fler sökande.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons