Annons
Nyheter

Höga hyror på avreglerad marknad

Marknadshyror skulle innebära en radikal ökning av nuvarande hyresnivåer. I Stockholm skulle den genomsnittliga hyran öka med cirka 50 procent, visar en ny rapport.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Det är konsultföretaget Ramböll som ligger bakom rapporten och som på uppdrag av Hyresgästföreningen räknat på konsekvenserna av marknadshyror. Nuvarande regleringar sätter en rejäl press på hyrorna, visar utredningen enligt Hem & Hyra - och med fri hyressättning skulle hyrorna nästan fördubblas i vissa stadsdelar.

Inte bara storstadsfenomen

Annons

På Norrmalm i Stockholm skulle genomsnittshyran gå från 6 800 kronor till 12 200 kronor enligt konsultfirmans beräkningar. För Stockholm i stort handlar det om en ökning med i genomsnitt 50 procent - men utvecklingen är densamma även i mindre städer. I Halmstad och i Helsingborg skulle hyrorna öka med 31 respektive 24 procent om marknaden avreglerades.

””

Uppskattningen av hyresnivåerna för Göteborg landade på en ökning om 32-50 procent. Beräkningarna har gjorts genom att jämföra hyresrätten med en liknande bostadsätt där hyresrätten värderats baserat på byggår, yta, antal rum och geografiskt område.

"Ett slag i luften"

Fredrik Kopsch, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, är tveksam till metoden. Framför allt eftersom den inte tar någon hänsyn till att priserna på bostadsrätter påverkas av bristen på hyresrätter - som i sin tur är en effekt av den hårda regleringen.

””

I grunden är han kritisk till hela frågeställningen då det i dag inte finns något riksdagsparti som förespråkar fri hyressättning, bortsett från Liberalerna och Kristdemokraterna som vill ha marknadshyror för nyproducerade lägenheter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons