Annons
Nyheter

Sopstrejken fortsätter påverka Stockholm

Runt 150 sopåkare i Stockholm genomför en vild strejk. Ett femtiotal riskerar skadestånd men har inte sparkats. Arbetsgivaren Reno Norden vill driva ärendet till Arbetsdomstolen. - Det blir nog ingen sophämtning i morgon, säger Joakim Guttman, ombudsman på fackförbundet Transport.(TT)
Publicerad 6 juli 2017

Turerna har varit många efter att runt 150 renhållningsarbetare i Stockholm gått ut i så kallad vild strejk på onsdagen. Facket har därmed inte godkänt strejken, som strider mot fredsplikten i kollektivavtalet.

Strejken omfattar femtio anställda på Reno Norden, som sköter 55 procent av sophämtningen i Stockholm. Uppemot 10 000 hushåll har under dagarna stått utan sophämtning.

Annons

Under torsdagen har Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp förhandlat men inte kommit till någon lösning om de nyckelinventeringar som arbetsgivaren vill göra.

Trodde de fått sparken

Beskedet tolkades av sopåkarna som att de blivit avskedade. Men detta stämde inte.

””
””

Reno Nordens vd Peter Ekholm bekräftar i ett pressmeddelande att ingen är avskedad men att så kan bli fallet om den olagliga strejken fortsätter.

Transportarbetarförbundets ordförande Tommy Wreeth förtydligar:

””

Enligt Joakim Guttman kommer turerna ändå att leda till problem i sophanteringen.

””

"Kommer bli sopberg"

Peter Börjesson, talesperson för sophämtarna och en av dem som mottog beskedet på torsdagen, påpekar också att sophögarna kommer att växa.

””

Konfliktpunkten som fick bägaren att rinna över är en nyckelinventering. Sopåkarna har ombetts dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Men detta har de vägrat med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hursomhelst.

"Reno Norden kommer inte att acceptera att nycklarna till soprummen används som utpressningsmedel i pågående löneförhandlingarna", säger Peter Ekholm i pressmeddelandet.

Annons

Därutöver har lönerna varit omstridda. Det har uppgetts att Reno Norden velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5 000 och 10 000 kronor.

"Måste påbörjas"

Nu ska Reno Norden redovisa en plan för Stockholm vatten och avfall om hur de ska lösa uppdraget med att få i gång sophämtningen igen.

””
””

Som planen ser ut nu kommer Reno Norden att försöka att bemanna sopbilarna med annan personal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons