Annons
Nyheter

Julklappar i fara när näthandeln briserar

E-handeln rusar i Sverige och till jul riskerar utlämningsställen att bli överfulla. - Det måste finnas fler utlämningsställen, säger en butikschef. Nu varnar myndigheter för att det befintliga systemet är ohållbart. - Det måste ske en utveckling.(TT)
Publicerad 8 december 2017
””

Prognosen är att den totala e-handeln i Sverige ökar med 17 procent i år. Under det tredje kvartalet noterades den allra största ökningen för leksaker, upp 25 procent.

Oro i leksaksbranschen

Annons

Och från leksaksbranschen ser man nu med oro på att paket riskerar att inte komma fram till jul.

””

TT: Är logistikproblemen ett hot mot e-handeln?

””

PTS säger att det är tydligt att samhällstrenden med ökad e-handel gör att postoperatörer och distributionsföretag för närvarande har "stora utmaningar" eftersom utvecklingen går så snabbt. Och problemen handlar just nu mycket om att hitta ombud och utlämningsställen av paket, och att paket blir liggande där.

"Krävs fler utlämningsställen"

Susanne Åhlén, butikschef för Coop i Sockenplan i Stockholm, har sin analys klar.

””

Men i städerna är affärsinnehavarna inte alltid intresserade av att vara ombud.

””

Postnord säger sig söka nya arbetsformer.

””

Nya aktörer i leveranskedjan

Andra trender är att kunderna i större utsträckning vill ha paketleveranserna hem till bostaden eller till receptionen vid sitt arbete.

Samtidigt kommer andra aktörer in på marknaden. Sedan hösten 2015 har Volvo ett koncept kallat Volvo In-car Delivery. Det innebär att varudistributören får en kod till bakluckan på kundens bil så att varorna kan levereras dit när den står vid exempelvis hemmet eller arbetsplatsen. Tjänsten finns än så länge i Stockholm, Göteborg och västra Skåne. Sedan starten för två år sedan har Volvo drygt 15 000 aktiva kunder i Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons