Annons
Nyheter

Katastrofsommar för grekisk handel

Stängda banker och hotet om att krislandet tvingas ut ur eurozonen slår stenhårt mot den grekiska detaljhandeln. - Det har aldrig varit så här illa, säger ägaren till en djuraffär i Aten.(TT)
Publicerad 14 juli 2015

Sotiris Antoniou, vd för Atens köpmannaförening, räknar med ett försäljningsras för Atens detaljhandel på 25-30 procent i år igen - precis som i fjol.

””

Många fick panik

Annons

Stängda banker ställer enligt Antoniou särskilt till stora praktiska problem för import och export. Allt fler handlare har därför i sommar öppnat filialer i EU-länder som Bulgarien, för att kunna betala och ta emot betalningar vid utlandsaffärer.

Krisen lämnar även tydliga spår i saluhallen i Aten. Giorgos, 58, driver sedan många år ett av de större charkuterierna där, med en försäljning på cirka tio ton kött i månaden.

Han sticker ut som en av få vinnare i den akuta krisen, med ett försäljningslyft på kanske 25 procent i sommar. Han tror att det beror på att många fick panik efter folkomröstningen för drygt två veckor sedan, då 62 procent av grekerna sade nej till ett förlängt stödprogram från EU och IMF.

””

Kött är något av det sista en grekisk familj slutar köpa, enligt Giorgos, som inte vill uppge sitt efternamn.

In i väggen

I en annan del av saluhallen håller fiskhandlarna till. På det blankvåta golvet träffar TT:s utsände Kotsimpou Athina, 39.

Hennes fiskhandel - med ett dussin anställda och ett trettiotal meter av lutande bord med isfyllda lådor av ostron, räkor, bläckfisk och alla tänkbara fiskarter - har gått i stå.

””

Fast hon drog, med stora delar av det grekiska folket, en suck av lättnad i måndags, när det stod klart att Greklands premiärminister Alexis Tsipras gjort upp med andra euroländer om ett nytt tredje stödpaket och en framtid i eurozonen.

””

"Politikernas fel"

Nu hoppas hon att framtida generationer kommer att tacka för de uppoffringar som hon tror måste göras.

Annons

För Konstantinos Konstandos, 63, är läget desperat. Han driver sedan 40 år en större djuraffär ett stenkast från stadshuset i Aten.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons