Annons
Nyheter

Kaxig Gardell något mer lyhörd

Christer Gardell har beskrivit som Sveriges svar på Gordon Gecko i filmen "Wall Street". I artiklar har han beskrivits som smart, kaxig och extrem tävlingsmänniska. Men vem är den tennisälskande finansmannen som nu tar kontroll också över den krisande nationalklenoden Ericsson?(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Uthållighet och analysförmåga är vad som betecknar Gardell, enligt Sven Hagströmer, som arbetade ihop med honom under tiden på investmentbolaget Custos på andra halvan av 1990-talet.

Gardell drivs av att göra ett bra jobb - och av sin vinnarskalle, enligt Hagströmer.

””
Annons

Tre fundament

Sophie Nachemson-Ekwall forskar i bolagsstyrning vid Handelshögskolan och är författare till böcker om ABB och Skandia, bolag som har intresserat Gardell och hans fond Cevian Capital. Hon beskriver Cevian som en aktivistfond vars metod bygger på tre fundament: investera med låg risk, gå in i bolag med en instabil eller otydlig ägarsituation och se till att ha stöd av andra ägargrupper, exempelvis pensions- och aktiefonder.

””

Var "väldigt aggressiv"

När det gäller viljan att gå in i bolag med oklar ägarsituation är Gardells intåg i Volvo 2006 ett tydligt exempel. Då visste alla att franska Renault ville lämna. Även i dagens Ericsson - där det i veckan stod klart att Gardells intåg pressat bort ordförande Leif Johansson - är ägarskapet mer osäkert efter att Industrivärden, som tidigare styrt i bolaget, förlorat mark till Wallenbergs Investor.

Men på senare år kännetecknas Gardell av en något större lyhördhet, enligt Nachemson-Ekwall. Förändringen ska ha börjat successivt efter händelserna i det krisdrabbade Skandia som såldes till Old Mutual i Sydafrika 2006.

””

Sven Hagströmer säger att Gardell med tiden fått en större acceptans i svenskt näringsliv, och att alla tvingas att anpassa sig efter honom.

””

Har ändrat sig

Gardells har ändrat både beteende och retorik och talar numera hellre om Cevian som en konstruktivist än en aktivist, där han försöker att peka på fördelarna med exempelvis en uppstyckning, enligt Nachemson-Ekwall.

””

TT: Hur oroliga bör svenska politiker vara för att Ericsson nu kommer att styckas?

””

Framtiden får utvisa hur Gardell lyckas med Ericsson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons