Annons
Nyheter

KO stämmer nykterister

Konsumentombudsmannen (KO) stämmer nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Enligt KO har organisationens säljare ljugit för sina kunder. - De har ljugit för konsumenterna, de har inte alls varit tydliga med att det gäller marknadsföring av lotteriet, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen.(TT)
Publicerad 5 december 2017
””

Som exempel nämns att säljarna under samtal med konsumenter ska ha gett sken av att det finns vinster att hämta ut och att det inte handlar om ett säljsamtal. Enligt KO ska säljarna också ha ljugit om att erbjudandet om skraplotter inte är kopplat till en prenumeration trots att så är fallet.

"Jätteallvarliga överträdelser"

Annons

Dessutom ska det, enligt KO, inte ha framgått att eventuella vinster omfattar varor och inte kontanter.

””

KO yrkar på att IOGT-NTO betalar en marknadsstörningsavgift på tio miljoner kronor.

””

Årligt överskott på 120 miljoner

IOGT-NTO säger att man ser allvarligt på den uppkomna situationen. Enligt organisationens generalsekreterare Peter Moilanen kommer man att fortsätta med lotteriet som står för runt 75 procent av organisationens intäkter. Överskottet som går till hela IOGT-NTO-rörelsen har varit cirka 120 miljoner kronor årligen.

TT: Enligt KO har ni fått påpekanden om bristerna sedan 2011, hur ser ni på det?

””

TT: Om ni nu tvingas betala 10 miljoner kronor, hur mycket pengar är det för er?

””

IOGT-NTO är en ideell förening och en del av verksamheter bygger också på att människor stöder organisationen med gåvor.

TT: Riskerar den här händelsen att skada er trovärdighet?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons