Annons
Nyheter

Kritik mot höga a-kasseavgifter

Flera a-kassor tar ut för höga avgifter av sina medlemmar. - Vi tycker att de sitter på för mycket eget kapital, säger Annelie Westman på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). IAF har granskat samtliga a-kassors ekonomi.(TT)
Publicerad 1 maj 2016

IAF har granskat samtliga a-kassors ekonomi. Framför allt är det fyra a-kassor som har onödigt mycket kapital - medlemmarna har alltså betalat in för mycket pengar.

””

Byggnads i topp

Annons

Byggnads toppar listan, det förbundet har nästan dubbelt så mycket eget kapital som IAF och lagen anger att det behöver ha. Det stora kapitalet härrör från tiden med arbetslöshetsavgifter - ett system som nu är avvecklat.

””

Kassan har sänkt avgiften något, och det kan komma mer om inte det egna kapitalet betas av i tillräckligt hög takt.

””

När dessutom arbetslösheten i byggbranschen är relativt låg är de ekonomiska möjligheterna ännu större att sänka avgiften. Byggnads a-kassemedlemmar, som redan betalar de näst högsta a-kasseavgifter av alla förbund, 130 kronor, lär inte glädjas åt att Byggnads lägger pengarna på hög.

””

Men han tycker att man måste se på avgifterna på lite sikt.

””

Skrämmer bort

Dessutom har Byggnads a-kassa stora IT-investeringar på gång.

De andra förbunden vars a-kassor sitter på alldeles för mycket eget kapital är Fastighets, Elektrikerna och Svensk Handel.

Onödigt höga avgifter tenderar också att skrämma bort folk från försäkringen. För även om det stora medlemsraset, i spåren av Alliansregeringens försämring av villkoren i a-kassan, till viss del återhämtats är det fortfarande väldigt många som står utan en ordentlig trygghet vid arbetslöshet.

"Med lägre medlemsavgifter får fler möjlighet att ta del av arbetslöshetsförsäkringen", skriver IAF som en motivering till varför avgifterna i vissa kassor borde sänkas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons