Annons
Nyheter

Skuldsatt förälder: Jobbigt att säga nej

Sommarlovet är i full gång - en tid som många har längtat efter. Men för barn med skuldsatta föräldrar kan det i stället innebära oro. - Min dotter har sagt till mig att hon tycker det är jobbigt, i alla fall ibland, säger Camilla Lindstedt.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Efter perioder utan arbete hamnade ensamstående mamman Camilla Lindstedt från Visby hos Kronofogden. Varje månad får hon kämpa med att få ihop det ekonomiskt. Samtidigt möts hon av två frågande barn som undrar varför de inte kan åka på solsemester eller delta i sommaraktiviteter som sina kompisar.

””

I Sverige finns omkring 200 000 barn som har föräldrar med skulder hos Kronofogden. Myndigheten uppmanar nu vuxna att prata med barnen om ekonomi.

””
Annons

"Varför är vi fattiga?"

För Camilla Lindstedt har det aldrig varit ett problem att prata om den ekonomiska situationen, även om hon stundtals känt att det har tagit emot.

””

En gång frågade hennes elvaåriga dotter "varför är vi så fattiga mamma?", en fråga som Lindstedt anser måste mötas med ärlighet.

””

Enligt Kronofogden reagerar barn individuellt på föräldrarnas ekonomiska svårigheter. Vissa barn kan vara förstående medan andra kan ta på sig skulden för situationen.

””

Lärdom av tuff tid

Sedan i maj arbetar Camilla Lindstedt på kafé och det har börjat vända ekonomiskt. Men lärdomen från den tuffa tiden kommer hon alltid att ha med sig.

””
””

TT: Har du några råd till föräldrar som har svårt att prata med sina barn om pengar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons