Annons
Nyheter

Låga pensioner väntar 90-talister

Dagens 27-åringar kommer att få en pension på 40 procent av slutlönen, enligt en rapport från Swedbank. Nu varnar banken för en "utmanande" ekonomisk framtid för många.(TT)
Publicerad 4 juli 2017
””

För den som fyller 65 i år beräknas den allmänna pensionen landa på 50 procent av slutlönen. För den som i dag är 27 år och planerar att gå i pension vid 65 är motsvarande siffra 41 procent, enligt Swedbank och Sparbankerna som har utrett hur pensionsstorleken beror på generationstillhörighet.

Bostadspriser spär på oro

Annons

En förklaring till skillnaden är omläggningen av pensionssystemet. Förut utgick pensionen från de 15 år då pensionstagaren tjänade mest under arbetslivet. I nuvarande system räknas hela livsinkomsten in, oavsett eventuella perioder av exempelvis arbetslöshet och deltidsarbete.

””

Enligt Swedbank försvåras situationen ytterligare av att 90-talister som ska in på dagens bostadsmarknad, med höga priser och eventuell hög skuldsättning, kan drabbas av stora prövningar om 20 år då räntan eventuellt gått upp och det är aktuellt med pension.

"Politiker måste ge besked"

Privatekonom Arturo Arques ser fyra lösningar. Höjd pensionsålder, att politiker skjuter till mer pengar till den allmänna pensionen eller så försöker arbetsmarknadens parter avstå en del av den kontantutbetalda lönen och lägger mer på tjänstepension.

””

Behöver arbeta längre

Medellivslängden ökar med 3,5 timmar per dygn. Ökningen innebär att det måste finnas en koppling mellan arbetslivets längd och tiden som pensionär, enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons