Annons
Nyheter

Lego måste hitta lösning - vinsten faller

Legos framgångar fortsätter att bromsa in. Den danska leksaksjätten redovisar nu för första gången på 13 år en nedgång när det gäller försäljningssiffror. Dessutom minskar vinsten. Siffrorna för Lego visar nu att företagets kraftiga tillväxt stannat av.(TT)
Publicerad 6 mars 2018

Siffrorna för Lego visar nu att företagets kraftiga tillväxt stannat av. För 2017 föll omsättningen med sju procent till 35 miljarder danska kronor. Nettovinsten stannade samtidigt på 7,8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 9,4 miljarder året dessförinnan.

"2017 var ett utmanande år och vi är inte nöjda med resultatet även om vi avslutade året i en bättre position. Försäljningen växte då på sju av de tolv största marknaderna och vi har startat 2018 med varulager på en sund nivå", säger vd:n Niels B Christiansen i ett pressmeddelande.

Annons

Backar i Europa

Bolaget rapporterar nu att verksamheten växer i Kina medan man i Nordamerika och Europa ser en tillbakagång. Redan i september förra året meddelades också att 8 procent av bolagets anställda skulle sägas upp.

Det danska bolaget som grundades redan 1932 och vars produkter finns i nästan alla barnrum har historiskt sett haft en turbulent period. I början av 2000-talet redovisade till exempel bolaget brakförluster och det fanns även diskussioner kring om man skulle tvingas lägga ned verksamheten.

I stället lyckades man vända situationen genom olika nya verksamheter som barnkläder, datorspel och filmer samt nya varianter på lego.

Flera som har det svårt

Bolaget har dock medgett att man under en period vuxit alldeles för snabbt, samtidigt är dock inte Lego ensamt om att ha det tufft inom leksaksbranschen just nu. Amerikanska Mattel och Hasbro har också haft svårigheter, delvis beroende på att leksakskedjan Toys'R'Us ekonomiska problem.

"Det finns inga snabba här och nu-lösningar utan det kommer att ta tid uppnå långvarig tillväxt", säger Niels B Christiansen i pressmeddelandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons