Annons
Nyheter

Gardells intåg bakom Johanssons avhopp

Cevian och Christer Gardell pressade bort Ericssons ordförande Leif Johansson. Nu behöver den svenska telekomjätten en ny kurs och hitta sin rätta identitet igen, enligt aktiestrateg på SEB.(TT)
Publicerad 5 juli 2017
””

TT: Är det så att Christer Gardell och Cevian inte står bakom dig som ordförande?

””

TT: Och det är av det du drar slutsatsen att inte ställa upp?

””
Annons

"Beslutet ska borga för samarbete"

Onsdagens besked innebär att Leif Johansson kommer att avgå som ordförande vid Ericssons stämma våren 2018, det vill säga om ungefär åtta månader.

TT: Hur kommer samarbetet mellan dig och Christer Gardell att fungera, du är kvar som ordförande men kanske inte känner riktigt stöd från bolagets största ägare?

””

Under våren har riskkapitalfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell, seglat upp som största ägare i Ericsson sett till kapital. Samtidigt har Gardell i media varit kritisk till bolagets organisation och tidigare sätt att ledas.

””

TT: Vad vill du se hos den nya ordföranden?

””

Ny kurs för Ericsson

Leif Johansson har varit ifrågasatt länge. Enligt Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB, har Ericsson-aktien sedan 2011, då Johansson tillträdde, presterat nästan 90 procent sämre än hela den nordiska börsens totalavkastning fram till i dag. Lyrhem poängterar att det bland annat beror på att bolaget styrt sina verksamheter i fel riktning och har varit för långsamt på en snabbt förändrad marknad, där Ericsson mött tuff asiatisk konkurrens från Huawei. Dessutom har det varit en relativt svår marknadssituation där flera operatörer - Ericssons kunder - har slagit samman en del av sina investeringar.

””

Men Cevians roll ska inte ska överskattas i valet av ny ordförande.

””

Investmentbolaget Investor är fortfarande röstmässigt största ägare i Ericsson där även Industrivärden är stora. De båda ägarbolagen betonar i skriftliga kommentarer till TT att de tror på Ericssons strategi och att de respekterar Leif Johanssons beslut.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons