Annons
Nyheter

Linde: Företag drar sig för Asienexport

Japans premiärminister Shinzo Abe landar i dag på svensk mark. EU-minister Ann Linde (S) tror att frihandelsavtalet mellan EU och Japan kommer leda till att den förhållandevis lilla handeln med Sverige ökar. - Vi ser att svenska företag drar sig lite för att exportera till Asien.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

Efter fyra års förhandlingar ser EU och Japan ut att ha slutit ett frihandelsavtal. Det kallas en "ekonomisk milstolpe" för de båda regionerna.

Avtalet ska omfatta 99 procent av handeln och innebära slopade importavgifter, tullar och regler.

Annons

Ann Linde (S) är snabb med att nämna hur frihandelsavtalet är något som går emot den ökade protektionismen som syns i världen.

””

Regler för backspeglar

””

Hon exemplifierar med svensk bilexport.

””

Från och med 2019 kommer Japan istället att följa FN:s regler.

””

Endast 1,5 procent

Shinzo Abe är inte ens i Sverige i 24 timmar. Han landar på Arlanda och träffar statsminister Stefan Löfven (S) och flera näringslivsföreträdare i kväll, lördag, och åker vidare på söndagen.

Sett till Sveriges totala utrikeshandel är handeln mellan Sverige och Japan liten, med en exportandel på 1,5 procent (17,9 miljarder) och en importandel på 1,2 procent (14,7 miljarder).

””

150 år av förbindelser

Japan har problem med en åldrande befolkning och en låg andel arbetande kvinnor. Enligt EU-ministern finns det svensk teknik inom hälso- och klimatområdet som är attraktiv.

””

Samtidigt förbereds det stora svenska statsbesök som åker till Japan nästa år i samband med att länderna firar 150 år av diplomatiska förbindelser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons