Annons
Nyheter

Medlemskap i EU:s bankunion ska utredas

Regeringen ska göra en analys vad det skulle betyda för Sverige att vara med i EU:s bankunion. Resultatet kan bli att Sverige går med. - Det här innebär att vi inte utesluter en sådan möjlighet.(TT)
Publicerad 10 juli 2017
””

EU:s bankunion bildades efter finanskrisen och arbetar med att övervaka banksektorn och ska arbeta för att minska risken för att banker får finansiella problem. I nuläget är det enbart euroländer som ingår i bankunionen.

Nordea spelar in

Annons

Enligt Bolund finns det både internationella och mer inhemska förhållanden som gör att regeringen nu vill utreda vad ett medlemskap skulle betyda för Sverige.

””

TT: Hur påverkar det?

””

Finansmarknadsministern lyfter också fram storbanken Nordeas så kallade filialisering som en anledning till att utvärdera ett svenskt medlemskap i bankunionen. Bakgrunden är att Nordea under våren 2016 ombildades från att ha en dotterbolagsstruktur till en filialstruktur i Sverige, Danmark, Finland och Norge, med huvudkontor i Sverige. Riksbanken har sagt att svenska statens åtaganden ökat i och med detta beslut.

””

Dela på risk

Enligt honom skulle fördelar med att gå med i bankunionen kunna vara att dela på risken att hantera även stora banker om de hamnar i finansiella svårigheter. Bland nackdelarna nämns bland annat minskad kontroll och inflytande.

””

Arbetet ska vara klart någon gång under 2019.

För knappt en vecka sedan kom nyheten att Danmark överväger att gå med i bankunionen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons