Annons
Nyheter

Midnattssol lockar långväga turister

Turistnäringen i Sverige genomgår en kraftig expansion. Det är de utländska besökarna som driver utvecklingen och nu börjar även de långväga resenärerna hitta hit. - Jag hörde om hur solen skiner hela natten, säger Sunita Mundra från Indien.(TT)
Publicerad 1 juni 2018

Syftet med resan är att uppleva de nordiska länderna - hon och maken har redan varit på så många andra ställen i Europa, säger Sunita Mundra då hon promenerar längs med turiststråket i Gamla Stan i Stockholm.

””

Här stannar de i tre dagar för att sedan resa vidare med färja över till Helsingfors.

””
Annons

Kryssning i Vikingarnas spår.

Sverige blir ett allt populärare resmål. De utländska turisternas konsumtion ökade med 11 procent förra året, enligt statistik från Tillväxtverket, och besöksnäringen knappar in i andel av svensk export.

Nu börjar även de långväga resenärerna hitta hit och länder som Kina och USA klättrar på topp tio-listan över antalet utländska gästnätter.

Budge Huntoon och Jeff Hawley från USA har aldrig varit i Sverige tidigare. De har dock ett stort intresse för vikingatiden och har därför bokat en kallad "Viking tour" i Skandinavien - en kryssning i vikingarnas fotspår.

Den två dagar långa vistelsen i Stockholm inkluderar bland annat ett besök på Vasamuseet och på Fotografiska.

TT: Vad tänker ni på när ni tänker på Sverige?

””

Vill upptäcka Stockholms skärgård

De långväga resenärerna blir allt fler - men de rutinerade Sverigebesökarna ger inte vika. Tino Meyer från Schweiz har varit här ett flertal gånger. Han tänker mest på landskap, på att det är mysigt och på stil när han tänker på Sverige.

Imorgon ska han och ressällskapet Christoph Schwartz göra ett besök i Vaxholm i Stockholms skärgård.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons