Annons
Nyheter

Miljarddom mot Monsanto i glyfosatfall

I den första domen i sitt slag råkar Monsanto på ett miljardbakslag om den kontroversiella kemikalien glyfosat. Den tyskägda jordbruksjätten ska betala 289 miljoner dollar (över 2,6 miljarder kronor) till en döende man.(TT)
Publicerad 11 augusti 2018

I sitt jobb som skolvaktmästare gick Dewayne Johnson runt och sprutade Ranger Pro, ett medel jämförbart med det mer kända Roundup, mot ogräs mer än varannan vecka i snitt. Nu är han döende i blodcancer, och hävdar att Monsanto inte varnat tillräckligt om riskerna med det glyfosathaltiga medlet.

Och juryn i Superior Court of California håller med. Monsanto döms att betala sammanlagt 289 miljoner dollar, rapporterar nyhetsbyråer från San Francisco.

Annons

Glyfosat är ett effektivt men omstritt medel, och Johnsons fall är det första av ungefär 5 000 liknande i USA. Monsanto svarar att man ska överklaga domen.

Expertisen är oenig om hur farliga medlen är. Världshälsoorganisationens cancerenhet larc har beskrivit glyfosat som "troligen cancerframkallande hos människor". Men miljö- och hälsomyndigheter i både EU och USA har kommit fram till att sambandet inte är bevisat.

Samtidigt anklagas myndigheterna för att ta för mycket politisk och ekonomisk hänsyn. EU var på vippen att förbjuda glyfosat förra året, men när Tyskland svängde över till ja-sidan fick kemikalien tillstånd för fem år till.

Monsanto håller på att byta namn efter att ha blivit uppköpt av tyska kemibjässen Bayer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons