Annons
Nyheter

Miljontals skogsplantor måste förstöras

Skogsägare har dragit ner på nyplanteringar och plantskolorna tvingas förstöra miljontals plantor som ingen vill ha. Nu befarar Skogsstyrelsen också att en stor del av årets plantor kommer torka ihjäl vilket kan slå hårt mot skogsägarna.(TT)
Publicerad 3 augusti 2018

Varje år produceras drygt 350 miljoner gran- och tallplantor för att avverkad skog ska kunna ersättas. Men i år har brandrisk hindrat markberedningar och många planteringar har uteblivit. Skogsägareföreningen Mellanskog har planterat sju miljoner plantor - i normala fall sätter de tio miljoner.

””

Plantor slängs bort

Annons

Den minskade efterfrågan påverkar i sin tur plantskolorna. Företaget Svenska skogsplantor omsätter ungefär 130-140 miljoner plantor per år. Nu tvingas de kassera sju miljoner plantor, till ett värde av 10-15 miljoner kronor. Samtidigt som årsintäkten från fröförsäljningen sjunkit med tio miljoner.

””

Även Skogsägareföreningen Södra skogs plantverksamhet har fått kassera plantor.

””

Skogsstyrelsen oroad

Hur plantorna kommer att stå sig i det torra klimatet är nästa fråga. Skogsstyrelsens skogsskötselavdelning kommer att följa utvecklingen.

””

Skogsstyrelsens uppdrag är bland annat att se till att återplantering av skog fungerar som den ska och de gör årligen besiktningar av nyplanteringar.

””

Högre efterfrågan 2019

Johan Jonsson på Södra skogsplantor tror att plantorna kan stå sig bättre än vad vissa befarar och efterfrågan på plantor kommer att skjuta i höjden redan nästa år - men det är ett tufft läge.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons