Annons
Nyheter

Åklagare lägger ner Holmenutredning

Mututredningen kring skogsindustrikoncernen Holmens representationsjakter, där förre finansministern Anders Borg hörde till de misstänkta, läggs ner. Det finns en problematik kring att så få förundersökningar går vidare till domstol, enligt generalsekreteraren på Institutet mot mutor.(TT)
Publicerad 12 juli 2017
””

Bland de misstänkta fanns den tidigare finansministern Anders Borg, Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg och Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman.

Fredrik Lundberg säger i en skriftlig kommentar att beskedet är glädjande. Enligt Holmens vd Henrik Sjölund kommer bolaget att fortsätta med jaktrepresentation. Viltvård är en naturlig del av verksamheten för ett skogbolag, säger han.

””
Annons

Lite domstolspraxis

Mututredningen kring Holmens jakter är den andra förundersökningen gällande mutanklagelser som har lagts ner på senare tid.

Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, ser en problematik i att det finns så lite domstolspraxis att luta sig mot när det gäller mutbrott.

””

Samtidigt ser hon positiva aspekter i det senaste beslutet med vissa klargöranden kring vad som gäller för representation.

””

Straffrättslig bedömning

Öppenhet kring förmånerna, värdet, relationer och om det anses finnas särskilda skyddsintressen kopplade till en verksamhet är faktorer har vägts in i åklagarens bedömning.

””

Tidigare finansminister

Inom privat sektor finns ett större utrymme för representation än inom offentlig sektor, enligt Alf Johansson.

När det gäller den tidigare finansministern har delvis andra faktorer legat till grund för åklagarens bedömning, än när det gäller de övriga mottagarna som kom från näringslivet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons