Annons
Nyheter

Nätet får en miljon nya användare per dag

Över en miljon människor om dagen gör sin första uppkoppling mot nätet via de mobila nätverken - och fram till 2022 har det tillkommit 2,6 miljarder nya användare, spår Ericsson i sin årliga rapport. Det senaste året ökade trafiken i de mobila nätverken med 70 procent.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Ericssons Mobility Report bygger på en rad olika informationskällor, bland annat förändringarna i de mobilnät bolaget byggt runt om i världen och undersökningar av mobilanvändarnas vanor som görs av Ericcsons konsumentlabb.

Tillväxten av nya användare och trafiken i mobilnäten är nästan obegripligt stor. Det senaste årets ökningar av datatrafiken, den största sedan 2013, kan främst tillskrivas utbyggnaden av mobilnät i Indien, enligt Ericsson, och det är utvecklingen där och i andra folkrika regioner som kommer att driva på ökningen de kommande åren.

Annons

4G störst nästa år

Att datatrafiken ökar så snabbt just nu beror på många länder, som hamnat lite på efterkälken, nu får fart på utbyggnaden av 4G-nät. Sverige fick de första näten med den tekniken för 7 år sedan och här, liksom i de flesta andra teknikutvecklade länder, pågår planeringen för nästa generation, 5G, redan för fullt.

Men enligt Ericssons prognos kommer 4G först nästa år att världen över ha fler abonnemang än föregångaren 3G (GSM). Då har det ändå bara tagit 5 år för 4G att nå förstaplatsen, medan det tog 8 år för 3G.

Nya krav på 5G

Om 4G främst handlat om att ge vanliga användare snabbare uppkoppling ser kraven på 5G lite annorlunda ut. De ska vara snabbare, klara mycket mer trafik och dessutom leverera säkra och snabba uppkopplingar till industrier av olika slag.

Enligt Ericsson kommer det att finans en halv miljard 5G-abonnemang 2022 och då är alla simkort till uppkopplade prylar (IoT) inte medräknade. 15 procent av världens befolkning beräknas ha tillgång till 5G 2022.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons