Annons
Nyheter

Negativa framtidsutsikter för Polen

Kreditvärderingsinstitutet Moody's ändrar sin prognos för Polens ekonomi från stabil till negativ. Beslutet motiveras med finansiella risker som högerregeringen anses ha förorsakat.(TT)
Publicerad 14 maj 2016

Kreditvärderingsinstitutet Moody's ändrar sin prognos för Polens ekonomi från stabil till negativ. Beslutet motiveras med finansiella risker som högerregeringen anses ha förorsakat. Bland annat pekar Moody's på kraftigt ökade utgifter och att investeringsklimatet blivit mer osäkert på grund av mer oförutsägbar politik och lagstiftning.

Kreditbetyget är däremot oförändrat på A 2, den femte lägsta nivån.

Annons

Polens finansdepartement välkomnade att betyget lämnas orört, efter en tid av spekulationer om ännu en nedgradering. Finansministern har dock sagt att en sänkning inte hade varit "jordens undergång".

I januari sänkte Standard & Poor's Polens kreditbetyg med två steg. Institutet motiverade sänkningen med att regeringen försvagat viktiga institutioners självständighet och effektivitet. Åtgärden kritiserades hårt från högerhåll, och finansdepartementet ansåg att det låg politiska motiv bakom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons