Annons
Nyheter

Nu ska Stockholms sopor hämtas - trots strejk

Sophämtarna i Stockholm fortsätter att strejka och tusentals väntar fortfarande på att få sitt avfall hämtat. Nu tar arbetsgivaren Reno Norden in resurser utifrån för att rädda fredagens och helgens sophämtning. Samtidigt stäms de strejkande i Arbetsdomstolen.(TT)
Publicerad 7 juli 2017
””
””

"Kris på restauranger"

Planer på att vid behov köra sopbilar på nattid under helgen finns också. Enligt Katarina Johansson är det minst sophämtning på fredagar. Exakt hur många hushåll som ska få sina sopor hämtade under dagen vet hon inte.

Annons

De strejkande renhållningsarbetarna är inte medräknade i den nuvarande planen. I stället tar Reno Norden in personal från bland annat bemanningsföretag och från bolaget i grannkommuner.

Under onsdagen och torsdagen skulle sopor hos totalt runt 17 000 hushåll ha hämtats, något som blockerades av strejken. En del av hushållen fick sopor hämtade hos sig under torsdagen, men många väntar fortfarande på sopbilen.

””
””

Avvaktar med containrar

Andra prioriterade ställen att hämta sopor på är bland annat tunnelbanestationer och platser kopplade till äldrevård, av hygienskäl.

””

Att ställa ut containrar avvaktar man med.

””

Reno Norden har nu fört ärendet vidare till Arbetsdomstolen och kräver skadestånd på 5 000 kronor från var och en av de runt 50 sophämtare som strejkar, rapporterar SR Ekot.

Företaget vill att Arbetsdomstolen ska tvinga arbetarna att återgå till jobbet.

Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetarförbundet, säger att facket i nuläget väntar på att se hur Reno Norden handlar.

””

TT har sökt Reno Nordens vd för en kommentar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons