Nyheter

Astra Zeneca-chef tar över Svenskt Näringsliv

Jan-Olof Jacke, Sverigechef på Astra Zeneca sedan fem år, får uppdraget att ta över vd-stolen på Svenskt Näringsliv efter avgående Carola Lemne. Nästan en halv miljon i månadslön följer med uppdraget.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Uppsägningstiden på Astra Zeneca är sex månader, så den 53-årige Jan-Olof Jacke tillträder senast inom ett halvår.

En halv miljon

I lön kommer han kunna plocka ut nästan en halv miljon kronor per månad, närmare bestämt 485 000 kronor. Carola Lemnes lön ligger inför det att hon lämnar posten på något över en halv miljon, 540 000 kronor per månad.

””
””

Jan-Olof Jacke definierar själv huvuduppdraget för en vd för Svenskt Näringsliv som att arbeta för att skapa goda förutsättningar att starta, driva och få företag att växa i Sverige.

””

Fredrik Persson, styrelseordförande i Svenskt Näringsliv, beskriver rekryteringen som en genuin och väletablerad ledare.

Enhälligt styrelsebeslut

Han lyfter i sin presentation av den nye chefen fram att Jan-Olof Jacke började karriären som familjeföretagare och nu är Sverigechef på läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Styrelsen, som enligt Fredrik Persson var enhällig i beslutet, hoppas att med den nye vd:n få en stark röst för näringslivets intressen som driver på för att skapa bättre villkor för svenska företag och för tillväxt, nyföretagande och ökad sysselsättning.

När beskedet om att Carola Lemne hoppar av två år före det slutdatum hon själv siktat på motiverades det med att Svenskt Näringsliv, som via medlemsorganisationen representerar 60 000 medlemsföretag, står inför en stor avtalsrörelse 2020.

TT